Over ons

Mijn naam is Pascal Reijmers, de enige Nederlandse vrouw die zich gediplomeerd piano- en klavecimbelbouwer mag noemen! Sinds 2013 werkzaam in het vak en vanaf 2022 ben ik met een eigen werkplaats in Emmen gevestigd. Vanuit daar werk ik met veel plezier als pianostemmer en pianotechnicus. Het tot in de puntjes instellen van een vleugelmechaniek of het afstellen van de dempers zijn klusjes die ik zeer graag doe. De overduidelijke blijdschap en vaak ook verrassing van pianisten nadat ik hun instrument heb afgesteld, maakt dit zeer dankbaar werk!

Mijn liefde voor de piano begon al vroeg. We hadden vroeger 3 pianola's, een harmonium en orgel in huis. Ik speelde vanaf mijn 6e piano en harmonium. De liefde voor muziek komt van mijn moeders kant, zij groeide praktisch in een orgelzaal op. Mijn ouders waren goudsmid en ik was vaak in hun werkplaats te vinden. Vanaf mijn vijfde was ik druk in de weer met figuurzagen en bouwde op mijn 10e mijn eigen mini-pianovleugel van hout... piano spelen en knutselen; dat komt natuurlijk goed van pas bij ons vak!

Voor 2013 was ik werkzaam als douanedeclarant bij een op- en overslagbedrijf van alcoholhoudende producten. In aansluiting op het douanerecht heb ik belastingrecht gestudeerd en werkte ik enige jaren als fiscalist bij Deloitte. Maar hoe mooi het vak van een jurist ook is, wat mij betreft kan niets op tegen pianotechniek en muziek maken! 

In mijn vrije tijd knutsel en wandel ik graag, speel ik piano en dans Argentijnse tango.

Ik werk regelmatig samen met Patrick Horn-Wegner, meester piano- en klavecimbelbouwer. Patrick heeft ruim 35 jaar ervaring als o.m. intoneur en concerttechnieker en kan waarlijk toveren met hamerkoppen en de klank van de piano. Hij werkte voor veel bekende pianisten zoals Sokolow, Argerich, Lang Lang, Udo Jürgens.

Ook hij danst Argentijnse tango, daarnaast speelt hij graag gitaar en blaast hij nog een enkele keer een deuntje op een euphonium, tuba of trombone. 

Opleiding

Wij zijn gediplomeerde clavecimbel- en pianobouwers en hebben onze vakdiploma's behaald aan de Oscar Walcker Schule in Duitsland volgens het Duitse Meister-Gesellen systeem. Dit betekent dat wij tijdens onze opleidingen fulltime  in een Duitse pianofabriek werkten en alle productiestappen van het bouwen van een piano hebben doorlopen. Dankzij onze opleiding zijn wij gediplomeerd als:

  • Klavierbaumeister en Klavier- und Cembalobauerin,
  • Pianotaxateur,
  • Pianotechnicus, en
  • Pianostemmer

Lees hier meer over deze opleidingen en de diverse certificeringen.

Productie

Door de jaren heen hebben wij veel voor ons werk gereisd om diverse pianoproducties op te zetten en te begeleiden. Wij waren werkzaam voor de pianofabrieken Steinway, Schimmel, Seiler, Samick (Indonesie), Pleyel (Frankrijk) en LUO (China) en werkten in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Australië, Zuid-Amerika, Rusland, China en Indonesië.

Van 2018 tot en met 2021 hebben wij voor Algam, distributeur van muziekinstrumenten en audioapparatuur (gevestigd in Nantes, Frankrijk), de constructie van de Pleyel vleugels en buffetpiano's verbeterd. Ook hielpen we hen bij het opzetten van hun pianoproducties in China, Indonesië en Europa waarbij wij de lokale pianotechnici naar Duitse normen schoolden.

Dankzij onze werkzaamheden in binnen- en buitenland hebben wij een uitgebreid internationaal netwerk van pianofabrikanten, (toe)leveranciers en distribiteurs van piano’s, onderdelen, grondstoffen, en halffabricaten.

Lees in onze Nieuwsrubriek meer over onze ervaringen !

Concerten

Naast het piano's bouwen, hebben wij in de periode 2015-2018 ook veel plezier gehad met het organiseren van pianoconcerten en kunsttentoonstellingen in de showroom van het Klavierhaus van Seiler in Kitzingen in Duitsland. Wij hebben daar toen de succesvolle concertserie 'Weltklassik am Klavier' opgezet.

Kennis op peil houden

Wij vinden het belangrijk om onze kennis en kunde op peil te houden. Daarom zijn wij als zelfstandig piano- en klavecimbelbouwer, pianostemmer en pianotechnicus, ook lid van diverse beroepsverenigingen. Zo zijn wij actief lid* van de Nederlandse Vereniging voor Pianotechnici (VvPN) en de Duitse vereniging voor piano bouwers (BDK). Als lid van deze verenigingen zijn wij ook lid van de Europese Unie van Pianobouwers en de Internationale Vereniging van Pianotechnici en Pianobouwers (IAPBT). Halfjaarlijks organiseren zij wereldwijd congressen met o.a. lezingen en workshops. Gedurende enkele dagen treffen alle handwerkers, verkopers en producenten elkaar. Als trouwe bezoeker zorgen wij er op die manier voor dat wij op de hoogte blijven met de laatste stand van zaken. Hier vindt u het laatste nieuws!

* Pascal Reijmers is secretaris van de VvPN en tevens Nederlands vertegenwoordiger in de Europese Unie van Pianobouwers.

Tijdens onze reizen

Concerten bij Seiler