Onderhoud / speelaard aanpassen

Het onderhoud van een piano of vleugel is aardig te vergelijken met dat van een auto.
Periodiek onderhoud betekent dat uw instrument op mankementen wordt nagelopen en de bestaande instellingen worden bijgesteld voor een fijn speelgevoel met precieze aanslag en gelijkmatige klank.

Het onderhoud van een piano bestaat uit het bijstellen van zowel het klavier als het mechaniek. Denk aan het op spanning houden van de snaren (stemmen), het instellen van de dempers, pedalen en hamerkoppen (intoneren). Ook het schoonmaken van het binnenwerk en het uitvoeren van kleine reparaties behoort standaard tot het onderhoud.

Regelmatige controles en gelijkmatige instellingen zijn van belang om een bepaald speelgevoel te realiseren en ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Het op een tiende van een millimeter nauwkeurig afstellen van de toetshoogte en toetsdiepte verbetert de speelaard al aanzienlijk!

Wij bieden twee soorten periodiek onderhoud aan, een kleine en een grote onderhoudsbeurt.
Ook kunnen wij, al dan niet als losse service dan wel in combinatie met een stemafspraak, enkele werkzaamheden op maat uitvoeren. Is  uw instrument niet meer te vergelijken met de situatie als toen hij nieuw was? Kies dan voor een complete, of jaarlijkse onderhoudsbeurt. 

 

De kleine APK voor uw piano

Periodiek onderhoud op locatie. Incl. reiniging van meubel, speeltafel, mechaniek en hamerkoppen. Indien grotere aanpassingen noodzakelijk zijn (aanpassing speelaard / dempers afstellen / hamerkoppen schuren, intoneren) is een groot onderhoud van 2 dagen aanbevolen. 

Tijd: 1 dag (7,5 uur). Prijs incl. btw excl. voorrijkosten: € 499,98.

 

De grote APK voor uw piano

Periodiek onderhoud waarbij uw instrument op mankementen wordt nagelopen, kleine reparaties uitgevoerd en uw instrument wordt afgesteld op de aanbevolen specifieke fabrieksinstellingen voor uw instrument. Inclusief reiniging van meubel, speeltafel, snaren, mechaniek. Daarnaast wordt het mechaniek volledig afgeregeld (incl. hamers, dempers, evt. sostenuto), pedalen bijgesteld, hamers op koor gericht, geschuurd en gestemd. Indien u de hamers ook mooi op toon of een specifieke klank wilt hebben, kiest u de optie 'Intonatie' voor een complete intonatie naar uw wensen. U kunt dan met de intoneur bespreken welke klankvoorkeuren u heeft.
Het kan gebeuren dat er onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden waarvoor het nodig is dat we het mechaniek of toetsenbord mee naar de werkplaats moeten nemen om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Dan kan het zijn dat het onderhoud een extra dag in beslag neemt. In een uiterste geval moet het hele instrument vervoerd worden. Bij revisie of groot onderhoud in onze werkplaats brengen wij vooraf een kostenraming uit, gebaseerd op een eerste “nul-inspectie” op locatie.

Prijs: € 950,- incl. btw excl. voorrijkosten.

 

Onderhoud van een instrument met Precision Touch Design

Als een instrument PTD heeft, kunnen we deze normaal onderhoud geven en als nodig reviseren totdat de hamers of toetsen vervangen moeten worden (dan kunt u kiezen om het systeem opnieuw in te bouwen of achterwege te laten).

Wij zijn geen voorstander van het inbouwen van PTD in een piano en hebben het bij verschillende klanten naar volle tevredenheid (gedeeltelijk) uitgebouwd.

Heeft u een instrument met PTD en wilt u hier service op uitgevoerd, dan kan het zijn dat wij een toeslag voor meerwerk berekenen, uiteraard alles van te voren in overleg. Lees hier meer over het Precision Touch Design.

 

 

Nul-inspectie,
inspectie ter plaatse

 

Tijdens een inspectie ter plaatse maken wij een inschatting van de uit te voeren werkzaamheden.

De conditie van het ‘klinkende gedeelte’ zoals de snaren, agraffen, kamstiften en zangbodem, is goed te beoordelen omdat die onderdelen direct zichtbaar zijn als je het deksel open maakt. Ook de hamers van het mechaniek kun je bekijken en beoordelen.

De staat van toetsen en het mechaniek zelf kost meer tijd omdat we dan het mechaniek moeten uitbouwen. Dat is nooit zonder risico en bij inspecties doen wij dat bewust niet om eventuele onverwachte gevolgen te vermijden.
Het kan zijn dat onderdelen loszitten (bv. doordat lijmverbindingen instabiel zijn), schroeven dolgedraaid of onderdelen zijn versleten en ter plaatse breken of scheuren. Als dit soort zaken zich voordoen, moet je ze direct oplossen zodat de piano bespeelbaar blijft. Het risico is dat je dan van de drup in de regen komt (doos van Pandora) met alle gevolgen van dien.

Bij dit soort inspecties kun je daarom op voorhand niet exact inschatten wat de eventuele problemen van het instrument zijn. Pas bij het daadwerkelijke onderhoud kunnen we dit risico aangaan en voorkomende problemen oplossen. Uiteraard alles in overleg.