Intoneren (klank aanpassen)

Intoneren is aan te bevelen als de hamerkoppen slijtage vertonen en/of u niet tevreden bent over de toon van de piano. De intoneur zorgt voor uniformiteit van toon tot toon, het wegnemen van te luide of te zachte tonen en/of een te hard, te zacht of dof geluid, het vergroten van het dynamische bereik en waar nodig het aanpassen van het geluidsontwerp. Intoneren wordt o.a. gedaan door het met één of meerdere naalden van bepaalde dikten in het hamervilt te steken. Daarmee verandert de werking van de hamerkop en het geluid van het instrument. 

Steinway beveelt aan om elke 12, 36 en 48 maanden de piano compleet te intoneren.
Wij bieden twee soorten intoneren aan. Basis intoneren en compleet intoneren. In beide is het stemmen inbegrepen.

 

Intoneren I - Basis (incl. stemmen)

Hamers worden afgesteld op de snaren, hamerkoppen geschuurd en weer in vorm gebracht. Mechaniek wordt bijgesteld aan de uitgevoerde aanpassingen aan de hamerkoppen. Waar nodig kleine aanpassingen in de klank.

Tijd: 1 dag. Prijs: € 498,88 incl. btw excl. voorrijkosten. 

 

Intoneren II - Compleet pakket (incl. stemmen)

Hamers worden afgesteld op de snaren, hamerkoppen geschuurd en weer in vorm gebracht. Mechaniek wordt bijgesteld aan de uitgevoerde aanpassingen aan de hamerkoppen. Waar nodig kleine aanpassingen in de klank. Aanvullend t.o.v. 'Intoneren I' wordt het hele klankbeeld onder de loep genomen en aangepast. Er wordt een uniform klankbeeld opgebouwd met alle voor dat instrument mogelijke klankkleuren en dimensies. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Patrick Horn-Wegner, Klavierbaumeister en voormalig intoneur bij de piano fabrieken Schimmel, Seiler en Pleyel.

Tijd: Let op! Dit is tijdrovend werk en kan één tot meerdere dagen in beslag nemen. Prijs: € 998,98 incl. btw excl. voorrijkosten.

 

Intoneren

Hoewel de pianoconstructie de klankeigenschappen bepaalt, kan de toonvorming van uw instrument toch worden aangepast. De klank wordt namelijk voor een groot deel door de hamers bepaald.

Pianohamers verschillen onderling van vorm en materiaal. De vorm, de hamerkern, het soort vilt en/of leer, de spanning van het vilt en de manier waarop de koppen de snaren treffen; dit alles is van invloed op de klank. Deze parameters kan een intoneur aanpassen.

Dit arbeidsproces heet intoneren.

 

Patrick Horn Wegner aan het werk.
Voormalig intoneur bij Schimmel, Seiler en Pleyel.