Onderhoud van de piano

Zoals we voor ons huis, auto of onszelf zorgen, zo heeft ook een piano heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit zodat deze in optimale staat blijft verkeren en goed blijft klinken. Naarmate een instrument ouder wordt, slijten materialen en moeten ze worden vervangen. Vilten en lederen onderdelen, de snaren, het hout dat gebruikt wordt voor de kammen zangbodem enz., ze zijn allemaal onderhevig aan invloeden van buitenaf en aan de speelaard van de pianist.

Over het algemeen geldt dat hoe meer een piano wordt bespeeld, hoe vaker hij onderhoud nodig heeft. Regelmatig onderhoud kan niet alleen de levensduur van de piano verlengen, maar ook zorgen voor een betere klank en speelbaarheid. Het is belangrijk om een gekwalificeerde pianotechnicus of pianobouwer in te schakelen om het onderhoud van een piano uit te voeren, aangezien dit een gespecialiseerde vaardigheid is die nauwkeurigheid en expertise vereist.

Het niet regelmatig laten nalopen en onderhoud laten uitvoeren aan uw instrument heeft een nadelige invloed op de speelbaarheid; een glissando of trillers die eerst geen problemen gaven, komen nu niet meer uit uw vingers of, waar eerst een subtiel indrukken van de toets u in staat stelde pianississimo te spelen, er komt nu in het geheel geen geluid meer….

Onderhoudswerkzaamheden

 

Stemmen
Een van de meest voorkomende onderhoudstaken voor een piano is het stemmen. Pianosnaren hebben de neiging om na verloop van tijd uit te rekken of te ontspannen, wat leidt tot veranderingen in de toonhoogte. Een piano moet minstens één tot twee keer per jaar gestemd worden door een professionele pianostemmer om de juiste toonhoogte te behouden. Deze zal ook altijd even het mechaniek, toetsenbord en de binnenkant van de kast schoonmaken. Tijdens het stemmen zal de pianostemmer merken als er technische problemen zijn. Als hij ook pianotechnicus is, zal hij deze in kaart brengen en eventueel direct een kleine reparatie uitvoeren.

 

Algemene inspectie
Behalve het piano stemmen door een pianostemmer is het belangrijk om de piano regelmatig te laten inspecteren door een pianotechnicus of pianobouwer. Deze kan eventuele problemen met de mechanische onderdelen, toetsen, hamers en andere componenten identificeren en repareren voordat ze ernstiger worden.

 

Bij- en afstellen van het mechaniek (afregelen)

Als er regelmatig op een piano wordt gespeeld, kunnen onderdelen lostrillen en mechaniekonderdelen losser of stroever gaan lopen. Daarom zal een pianotechnicus bij het uitvoeren van een onderhoudsbeurt altijd beginnen om de onderdelen stuk voor stuk te controleren en eventuele losse schroeven vastdraaien.
Niet alleen de mechaniekonderdelen maar ook de hamerkoppen, dempers en snaren, zullen na verloop van tijd slijten. En alle onderdelen worden in meerdere of mindere mate vies; het schoonhouden en schoonmaken van de onderdelen is erg belangrijk voor een zo precies mogelijke afstelling!  Daarom zal de pianotechnicus of pianobouwer periodiek  aanpassingen en reparaties moeten uitvoeren om de speelbaarheid en de klank van de piano te behouden. Indien nodig zullen onderdelen moeten worden vervangen om de kwaliteit van het geluid te behouden. 

Afregelen; dempers instellen

Vaak onderschat; alle dempers van de piano
moeten 
simultaan omhoog en omlaag gaan
zodat de snaren exact en tegelijkertijd gedempt
worden. 
Ook is het belangrijk dat elke demper
hetzelfde gevoel in de vingers overdraagt. Er is dan
een gelijkmatiger speelgevoel 
als je de toetsen indrukt.

Alles is in te stellen het kost alleen.... liefde en geduld!

Intoneren
Het is belangrijk om de piano regelmatig te laten intoneren om hamerkoppen mooi in vorm te houden en daarmee de geluidskwaliteit en de pianoklank te optimaliseren. Ook zorgt het intoneren zorgt ervoor dat alle noten op de piano een vergelijkbare toonsterkte hebben, zodat er geen opvallende verschillen in volume zijn tussen de toetsen. Verder zorgen goed geïntoneerde hamerkoppen voor een betere articulatie bij het spelen van staccato (korte en scherpe) noten, wat belangrijk is voor veel muzikale stijlen. Ten slotte kan het intoneren ook de expressieve mogelijkheden van de piano vergroten, waardoor de pianist subtielere nuances in de klank kan creëren.
De frequentie van intoneren kan variëren afhankelijk van factoren zoals de speelfrequentie, de kwaliteit van de piano en de omgevingsomstandigheden, maar het wordt meestal aanbevolen om dit elke paar jaar te doen om de optimale klank van de piano te behouden.