112Piano - Assistentie bij pianozaken

Kosten van het piano stemmen

De kosten voor het laten stemmen van een piano in Nederland kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie, de huidige staat van de piano, de complexiteit van het werk, en de tarieven van de pianostemmer. Over het algemeen kun je echter rekening houden met een prijs van ongeveer €80 tot €150 voor een standaard pianostemming. Dit komt neer op zo’n € 15 per maand (€175 /jaar).

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten:

  1. Locatie: De tarieven kunnen variëren afhankelijk van waar je in Nederland woont. In grote steden kunnen de kosten vaak hoger zijn dan in landelijke gebieden.

  2. Staat van de piano: Als de piano lang niet gestemd is geweest of als hij ernstig ontstemd is, kan het meer tijd en moeite kosten om hem weer op spanning te krijgen, wat de kosten zal verhogen. Vaak moet er dan 2x snel achter elkaar gestemd worden om de extra en juiste spanning terug in de snaren te brengen. Reken dan op een 50% toeslag of eventuele verdubbeling van het tarief.

  3. Extra werkzaamheden: Als de pianostemmer tijdens het stemmen ook andere onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren, zoals het repareren van kapotte snaren of het vervangen van versleten onderdelen, kunnen de kosten toenemen.

  4. Reistijd: Sommige pianostemmers brengen reiskosten in rekening als ze een aanzienlijke afstand moeten afleggen om bij jou thuis te komen.


Bij onze Duitse buren, lopen de stemtarieven wel tot €160 op, daar is het gebruikelijker om het instrument even schoon te maken en zijn ook evt. kleine reparaties bij de prijs inbegrepen.

 

Onze prijzen

Wij werken niet met een ‘standaardstemming’. De hoogte van de stemming is immers afhankelijk van de wensen van de klant en de mogelijkheden van het instrument. Er zijn diverse manieren om de piano te stemmen. Afhankelijk van uw wensen voeren wij een reguliere stemming, toonverhogingsstemming of speciale, typestemming uit. Kleine reparaties en/of aanpassingen zijn bij het stemmen inbegrepen.

Voor een piano die minder dan 6 maanden geleden is gestemd of is uitgerust met een Piano Life Saver, volstaat vaak een reguliere stemming. Voor een piano die langer dan 6 maanden geleden is gestemd, is zeer waarschijnlijk een verhogingsstemming nodig.*

 

Reguliere stemming
De toonhoogte kan aangepast aan de wensen van de klant maar is afhankelijk van de mogelijkheden van het instrument.

Tijd: 60 tot 90 minuten. Prijs incl. btw excl. voorrijkosten: € 95,-.

 

Toonverhogingsstemming
Indien de piano lange tijd niet is gestemd of meer dan 2Hz van de gewenste toonhoogte afwijkt, is een bijzondere stembeurt vereist. Deze stemming duurt langer maar is aanbevolen om de nieuwe snaarspanning te stabiliseren.

Tijd: 90 tot 150 minuten. Prijs incl. btw excl. voorrijkosten: € 135,-.

 

Typestemming
Standaard wordt gestemd op de gelijkzwevende stemming zoals vandaag het meest gebruikt in conservatoria en concertzalen. In overleg zijn andere stemmingen mogelijk.

Tijd: 60 tot 150 minuten. Prijs incl. btw excl. voorrijkosten: € 135,-.

 

Concertstemming
Een standaardstemming aangevuld met regulatie- en intoneerwerkzaamheden voor optimaal spel en toon.

Tijd: maximaal 240 minuten. Prijs incl. btw excl. voorrijkosten: € 299,-.

 

Wij stemmen ook in het weekend en op feestdagen, dan geldt een opslag van 50%.
Voorrijkosten € 1,-/km vanaf postcode 7828. Regio's Erica/ParcSandur/Rietlanden/Bargeres € 0,-. Voorrijkosten voor afstanden ≥ 50 km in overleg. 

*Het komt voor dat een piano in redelijkheid niet meer gestemd kan worden; wij leggen u dan uit waarom dit het geval is en adviseren u over mogelijke vervolgstappen. Omdat wij dan toch al ter plaatse zijn maar niet stemmen, brengen wij €45,- (incl. btw excl. voorrijkosten) in rekening voor ons bezoek en advies.