Kosten van het piano stemmen

De kosten voor het laten stemmen van een piano in Nederland kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie, de huidige staat van de piano, de complexiteit van het werk, en de tarieven van de pianostemmer. Over het algemeen kun je echter rekening houden met een prijs van ongeveer €80 tot €150 voor een standaard pianostemming. Dit komt neer op zo’n € 15 per maand (€175 /jaar).

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten:

  1. Locatie: De tarieven kunnen variëren afhankelijk van waar je in Nederland woont. In grote steden kunnen de kosten vaak hoger zijn dan in landelijke gebieden.

  2. Staat van de piano: Als de piano lang niet gestemd is geweest of als hij ernstig ontstemd is, kan het meer tijd en moeite kosten om hem weer op spanning te krijgen, wat de kosten zal verhogen. Vaak moet er dan 2x snel achter elkaar gestemd worden om de extra en juiste spanning terug in de snaren te brengen. Reken dan op een 50% toeslag of eventuele verdubbeling van het tarief.

  3. Extra werkzaamheden: Als de pianostemmer tijdens het stemmen ook andere onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren, zoals het repareren van kapotte snaren of het vervangen van versleten onderdelen, kunnen de kosten toenemen.

  4. Reistijd: Sommige pianostemmers brengen reiskosten in rekening als ze een aanzienlijke afstand moeten afleggen om bij jou thuis te komen.


Bij onze Duitse buren, lopen de stemtarieven wel tot €160 op, daar is het gebruikelijker om het instrument even schoon te maken en zijn ook evt. kleine reparaties bij de prijs inbegrepen.