Zelf uw piano onderhouden

Het regelmatig onderhouden van uw piano zal helpen om de levensduur ervan te verlengen en de algehele klank- en speelkwaliteit te behouden. Als u vermoedt dat er problemen zijn of als de piano bijzonder intensief wordt gebruikt, raadpleeg dan altijd een professionele pianotechnicus voor advies en onderhoud.

Pianisten kunnen zelf enkele stappen ondernemen om hun piano zo goed mogelijk te onderhouden. Beter gezegd, elke eigenaar van een piano doet er goed aan om zijn of haar piano regelmatig schoon te maken. Hier zijn enkele belangrijke tips :

Begrijp uw instrument

Leer meer over de basisprincipes van pianotechniek en onderhoud, zodat je de gezondheid van je piano kunt bewaken en begrijpt wanneer professionele hulp nodig is. Wij bieden hiervoor een workshop aan.

Regelmatig spelen!

Regelmatig spelen is goed voor de gezondheid van de piano. Het helpt de mechanische onderdelen soepel te houden en voorkomt dat de piano stof verzamelt.

Reiniging en onderhoud van het oppervlak

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van het oppervlak van de piano, inclusief het polijsten van de behuizing en het reinigen van de toetsen, kan helpen om de esthetische kwaliteit van het instrument te behouden.

Stof de piano regelmatig af met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Gebruik indien nodig een speciale pianoreiniger om de toetsen en het oppervlak schoon te maken. Kijk in onze webshop voor onderhoudsmiddelen en kant en klare onderhoudsets

Jaarlijkse APK

Overweeg om jaarlijks een grondige inspectie door een gediplomeerde pianotechnicus of pianobouwer te laten uitvoeren. Ze kunnen eventuele problemen met de piano vroegtijdig opsporen en aanpakken.

Stemmen en afregelen

Laat de piano regelmatig stemmen.  Laat de toetsen en het mechanische gedeelte van de piano bijstellen door een gediplomeerde pianotechnicus als ze niet goed reageren of als u veranderingen in het speelgevoel opmerkt.

Temperatuur en vochtigheid

Piano's zijn gevoelig voor schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Het is essentieel om de piano in een stabiele omgeving te plaatsen om te voorkomen dat het hout kromtrekt of barst. Het gebruik van een luchtbevochtiger of ontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden. 

Houd de piano uit de buurt van waterbronnen en zorg ervoor dat er nooit vloeistoffen op het klavier worden gemorst. Vocht kan hout beschadigen en de toetsen verkleuren.
Plaats de piano op een locatie met stabiele temperatuur en vochtigheid om schommelingen in deze factoren te minimaliseren. Vermijd direct zonlicht en plaats de piano niet in de buurt van verwarmings- of koelbronnen.

Investeer in een luchtbevochtiger voor de piano, vooral als de omgevingsvochtigheid laag is. Een stabiele vochtigheidsgraad helpt kromtrekken van houten onderdelen te voorkomen. Wij hebben zeer goede ervaring met de Piano Life Saver van de firma Dammp Chaser.

 

Let op!

Wees voorzichtig bij het verplaatsen van de piano om schade aan de behuizing en interne onderdelen te voorkomen. Schakel professionele verhuizers in als u de piano moet verplaatsen.

Workshop pianotechniek

Soms willen pianisten en studenten aan de conservatoria graag wat meer weten over hun instrument,  het afregelen van de piano naar hun specifieke wensen en hoe ze hun instrument kunnen onderhouden.
Daarom bieden wij een praktische workshop aan waarin wij de pianist meenemen in de wondere wereld van de pianotechniek. Indien u interesse heeft, neem dan contact met ons op!