Piano stemmen, hoe vaak en wat kost dit?

Hoe vaak stemmen?

Het is het beste om 2x per jaar de piano te laten stemmen bij het wisselen van de luchtvochtigheid; in het voor- en najaar.  Bij oudere instrumenten kan dit zelfs frequenter zijn.  Over het algemeen is de frequentie van het stemmen afhankelijk van de volgende factoren:

  • Hoe vaak wordt het instrument bespeeld en op welke manier?
  •  Is er een stabiele luchtvochtigheid in en rondom het instrument en hoe hoog is deze?
        (Als deze instabiel is, kan dit worden opgelost met bv. een Piano Life Saver)
  • Wat is de algemene technische staat van het instrument?
  • Krijgt het instrument wel eens een onderhoudsbeurt (kleine / grote APK)?
  • Op welke toonhoogte staat het instrument?
  • Wordt er regelmatig met een geluidsopname (CD/Spotify/Youtube etc.) of andere musici samen gespeeld waarbij een andere toonhoogte gewenst is?

Waarom eigenlijk stemmen?

 

Snaarspanning en klimaatveranderingen

De spanning in de pianosnaren fluctueren als gevolg van de schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Deze veranderingen in snaarspanning leiden tot verschuivingen in de toonhoogte van de piano.

 

Speelgebruik

Wanneer een piano regelmatig wordt bespeeld, kunnen de hamerkoppen en andere onderdelen slijten. Dit kan invloed hebben op de algehele klank en stemming van de piano. Regelmatig stemmen helpt ook om de kwaliteit van de klank te behouden.

 

Behoud van de pianoklank

Een goed gestemde piano klinkt aangenamer en muzikaler. Het stemmen van de piano zorgt ervoor dat de noten in harmonie zijn en dat de klank helder en evenwichtig is.

 

Muzikale expressie

Als je serieus piano speelt, is het belangrijk dat de piano nauwkeurig gestemd is, zodat je de gewenste muzikale expressie kunt bereiken. Onjuiste stemming kan het moeilijk maken om de muziek zoals bedoeld te spelen.

 

Preventief onderhoud

Regelmatig stemmen van de piano maakt deel uit van het preventieve onderhoud. Het stelt de pianotechnicus in staat om eventuele problemen met de mechanische onderdelen en de algehele staat van de piano te identificeren voordat ze ernstiger worden.